‘Bartholomeus’ in hartje Asten gaat tweede fase in

ASTEN - Aan het Koningsplein in Asten wordt volop gebouwd aan fase twee van Bartholomeus. Dat deel van het wooncomplex omvat 22 koopappartementen en twee commerciële ruimten en moet volgens planning begin 2021 klaar zijn. De nieuwe naam is al bekend: Het Lievenhuis.

Nu de parkeerkelder is opgeleverd, is Van den Heuvel Bouwbedrijf afgelopen week begonnen met het kelderdek. Volgens planning wordt de eerste verdiepingsvloer nog voor de kerstdagen gestort.

Het complex is een ontwerp van Van den Acker Architecten. Het Deurnese bureau heeft ook fase een van Bartholomeus aan de zijde van de Kerkstraat ontworpen. Groot verschil is dat in fase 1 het oude pand is blijven staan en dat in fase twee aan het Koningsplein nieuwbouw wordt gerealiseerd. Het eerste bouwdeel is al zo goed als klaar en bestaat uit achttien huurappartementen, waarvan de meesten al worden bewoond. Daar komen nu dus nog 22 te bouwen koopappartementen achteraan.

Horizontale speklagen

De architect heeft met het ontwerp van de gevel aan het Koningsplein rekening gehouden met de historie. ,,Ik ben uitgegaan van de oorspronkelijke gevel", vertelt Van den Acker. Dan gaat het om de voorgevel die in 1938 werd gesloopt. ,,Op oude foto's zie je dat die gevel horizontale speklagen heeft.” Hij doelt op doorlopende anderkleurige sierlagen. ,,Die heb ik ook in het nieuwe ontwerp laten terugkomen. Het pand komt ook iets verder terug van de Kerkstraat te liggen zodat het oude deel van Bartholomeus beter uitkomt." 

Het gebouw krijgt vier lagen en sluit qua uitstraling aan bij de bebouwing aan de Kerkstraat. Het krijgt zeven dakkapellen. De hoofdentree komt aan het Koningsplein. Onder het complex is een parkeergarage aangelegd die straks plek biedt aan 54 auto's. De koopwoningen variëren in vloeroppervlak van 100 tot 310 m2, ook de prijzen verschillen: van 330.000 tot 800.000 euro vrij op naam.

Wonen aan het plein

Eigenaar van het complex is Somerenaar Daan van Lieshout. De koopwoningen worden aangeboden via Peellandbeheer Makelaardij & Vastgoed in Someren. De twee commerciële ruimten beslaan in totaal 300 vierkante meter en krijgen een plek aan de zijde van het bedrijf BAA. ,,Ik heb met het ontwerp ingezet op wonen aan het Koningsplein, vanaf de begane grond", zegt de archiect die spreekt van een bijzondere plek om te wonen. Er komt een doorgang aan het Koningsplein zodat het in verbinding staat met de Deken van Pelthof. Tussen de twee bouwdelen komt ook een doorgang, een soort wandelpad. Van den Acker: ,,Zo krijgt het complex een open karakter.” 

Ook wordt de binnentuin in het rijksmonumentale deel weer toegankelijk gemaakt. Het oorlogsmonumentje dat aan de zijde van de Kerkstraat in de gevel was gebouwd krijgt een nieuwe plek. Waar, is nog onduidelijk. ,,Ik ben nog aan het kijken waar we het kunnen plaatsen", aldus Van den Acker. Het gaat om het keramiek beeld dat herinnert aan de inname van Asten door de Duitsers op 11 mei 1940.

Liefdehuis voor onderwijs en ziekenzorg 

De nieuwe naam Het Lievenhuis heeft een geschiedkundige oorsprong. Bartholomeus werd medio 19de eeuw gesticht door pastoor Bartholomeus Kemps als liefdehuis. Het werd beheerd door de Congregatie van de Zusters van Liefde van O.L. Vrouw, Moeder van Barmhartigheid. In die tijd werden talrijke liefdehuizen gebouwd. Ze waren met name bedoeld voor onderwijs en ziekenzorg voor de plaatselijke bevolking.
Het klooster is in 1977 opgeheven. Stichting Huisvesting Ouderen Asten nam het pand in 1991 in beheer. Het werd gemoderniseerd voor ouderenzorg. Later - toen De Lisse als zorgcentrum in gebruik werd genomen - werd het gebouw nog ingezet als tijdelijke huisvesting, eerst tijdens de opknapbeurt van zorgcentrum Sonnehove in Someren en erna als tijdelijke werkplek voor ambtenaren tijdens de renovatie van het Astense gemeentehuis.

Bron: Eindhovens Dagblad 4/12/2019

Meer nieuws