Villa Gasthuiskwartier Den Bosch

adres: Apothekerstraat 8 ‘s-Hertogenbosch
jaar: 2021
oppervlakte: ca. 420 m2
   
opdrachtgever: particulier
architect: Thomas Kemme
Architecten project architect: Thomas Kemme, Ted Maters
supervisieteam: West 8 Rotterdam AM-wonen Utrecht
   
constructeur: Goudstikker-de Vries ‘s-Hertogenbosch
bouw: Van den Heuvel Bouwbedrijf Helmond
fotografie: Stijn Poelstra

In het centrum van ’s-Hertogenbosch is een stadsvilla gebouwd aan de kade van de Binnendieze naast de oude toegangspoort tot het Gasthuiskwartier.

De woning ligt ingebed in de context van een waterloop door de dichte binnenstad en is verweven met archeologische resten. Het woonhuis oogt gesloten maar opent zich naar de zon en de rivier, met uitzicht op de Sint Janskathedraal. Voor passanten zijn de exotische hemelbomen in de omsloten tuin een belevenis op straat.

Met de sloop van het vroegere Groot Ziekengasthuis aan de Zuid-Willemsvaart is maar liefst 5 hectare bouwgrond vrijgekomen. De rafelige aansluiting van het Gasthuiskwartier op het oude centrum leent zich echter niet eenvoudig voor projectmatige woningbouw. Afwachtend spreekt men over het ‘zwerfgebied’, waar ruimte is voor bijzondere- ook particuliere initiatieven.

Het perceel is ontstaan uit afspraken tussen de VOF Gasthuiskwartier, de Gemeente ’s-Hertogenbosch en omwonenden, rekening houdend met de aanwezige monumentale bomen. Uit de vorm van het kavel volgt de plattegrond met hoofdentree en middengang die het huis klassiek-symmetrisch verdeelt: de serviceruimten links en de woonruimte rechts, met respectievelijk de zijingang en de omsloten tuin. De opening in de kademuur creëert een venster tussen natuur en stad. Deze opening, gebaseerd op bouwsporen van twee kelderramen, biedt een plek met historische identiteit waar de geschiedenis in de nieuwe villa voortleeft. De bouwmethode is traditioneel met dragende wanden en betonvloeren en een houten kap, waarvan de dakvorm is ontleend aan het tegenovergelegen Jozefpaviljoen. Als metselwerk is de baksteen en voeg van het Kolumbamuseum in Keulen toegepast; door speciale detaillering is dit vrijwel zonder dilataties uitgevoerd. Het dak is gedekt met Petersen Cover en de kademuur is binnen en buiten uitgevoerd met een speciaal op kleur gebakken steen in het Kolumbaformaat. Na deskundig onderzoek is voor de tuinmuur een slanke paalfundering aangebracht tussen de wortelkluit van de hemelbomen, waardoor de muur met geïntegreerde balk en een zitbankje ‘zweeft’ boven de wortels. Dankzij een bodemwisselaar en luchtwarmtepomp in de schoorsteen, in combinatie met optimale isolatie en de louvre-zonwering, is de woning gasloos maar niet geheel energieneutraal.