“Het liefst voer ik het eerste gesprek bij de opdrachtgevers thuis. De inrichting en de sfeer binnen de woning zegt mij veel over hoe de mensen tegen wonen aankijken. In hun eigen huiselijke omgeving voelen ze zich eveneens vrijer en meer op hun gemak. Dat werkt bij de start van een traject erg prettig. In de vorige woning van de opdrachtgevers viel me op dat alles netjes was afgewerkt en er goed was nagedacht over het interieur. In feite voelde het alsof je in een groot designmeubelstuk binnentrad. Ook niet verwonderlijk, daar de heer des huizes eigenaar is van een succesvolle onderneming in designmeubelen.

Zijn gevoel voor stijl en design en kennis van zaken maakten hem tijdens het gehele proces een aangename sparringpartner”, aldus Emile van Vugt. In 2017 startte de ervaren Emile samen met architecte Marlies Zuidam FAAM architects, waarbij FAAM staat voor For Architecture And More. Het in Eindhoven gelegen middelgrote bureau heeft een brede ervaring op het gebied van woningbouw, onderwijs, sport, zorg en transformaties en staat bekend om de verrassende en eigentijdse architectuur en de drive om het unieke van elke opdracht tot uitdrukking te brengen.

Verwezenlijken van woondroom

“Een onderscheidende en tijdloze woning. Vervaardigd met bijzonderematerialen en met de focus op een duidelijke relatie tussen het interieur en het buitenleven”, somt architect Emile van Vugt in het kort de woondroom  van het gezin samen. Kijkend naar de beklijvende woning is FAAM architects meer dan geslaagd in het verwezenlijken van het geschetste ideaalbeeld. Niet alleen qua vormgeving, maar ook qua materiaalgebruik, de detaillering en het afwerkingsniveau verdient de woning het predicaat ‘bijzonder’. “Qua bouwmassa is de basisvorm een U-vorm waarbij de binnenkant van de U maximaal is geopend naar de tuin aan de westgevel. Beide zijdes van de U zijn gelegen aan de voor- en achterzijde van het perceel. Opvallend hierin is dat een zijde van de U is opgetild waardoor de omkaderde buitenruimte deels wordt geopend naar de groenstrook aan de voorzijde. Op deze wijze ontstaat er een zichtlijn naar het openbare groen aan de voorzijde en een overdekte buitenruimte op de plek met het mooiste uitzicht van het kavel. De beide zijdes van de U zijn als houten volumes vormgegeven en flankeren de tuin. Het ene volume met slaapvertrekken is opgetild en het andere volume met berging is op de begane grond geplaatst. De volumes werken als tegenpolen en creëren een diagonale ruimtelijke relatie over de tuin.”

Overvloeien van ruimtes

Uiteraard is niet alleen veel zorg en aandacht besteed aan het exterieurvan woning, ook binnen valt de kwaliteit van FAAM architects op. Door de verschillende woon- en leefruimtes van de moderne villa de passende en juiste grootte te geven, overheerst het prettige gevoel van geborgenheid. Geen grote leefruimtes, maar kleinschalige genietplekken voor het gehele gezin, die op een fraaie en natuurlijke wijze in elkaar overvloeien. Iets dat nog het meest voel- en zichtbaar is bij de overgang naar het heerlijk gelegen overdekte terras.

Een fraai resultaat van de zoektocht naar een goede relatie tussen binnen en buiten en niet voor niets het favoriete plekje van het gezin. “Omdat de heer des huizes zoals gezegd thuis is in de wereld van design en wonen, hebben wij op het gebied van de inrichting van de woning vooral op de achtergrond geacteerd. Wel hebben we in het ontwerp bijvoorbeeld de keuken gepositioneerd en zijn we gekend in de uiteindelijke keuze, maar een advies over een te bezoeken keukenzaak was in dit geval niet nodig.” Kijkend naar het eindresultaat kunnen we alleen maar concluderen dat de inrichting perfect aansluit bij het hoge niveau van de woning zelf.

Vakmanschap

“De materialisering is eveneens onderscheidend te noemen. Beton, hout en glas; elk in hun meest pure vorm en uitdrukkingskracht. Het beton vormt een relatief gesloten buitenkant van de U-vorm naar het oosten. Dit beton wordt vervolgens sculpturaal gecontinueerd als luifelmotief boven de carport en dient als afsluiting van het lage houten volume. Op de posities waar het beton en het hout elkaar raken is een glazen verbindingselement toegepast. Het hout is daarentegen fijnzinnig en warm qua kleur en textuur”, beschrijft architect Emile van Vugt de woning. Hij vervolgt: “Dit prachtige eindresultaat bereik je overigens alleen als je met echte vakmensen werkt. Samen met de opdrachtgever hebben we gekozen voor een meedenkende aannemer met veel passie voor zijn werk. Het werkt bijzonder prettig als je met zijn allen het hoogst mogelijk niveau nastreeft. Dat was bij dit project zeker het geval.”

Grof beton en fijnmazig hout

Architect Emile van Vugt geniet als hij over de onderscheidende woning spreekt. Ook kijkt hij met genoegen terug op het gehele proces. Zo breekt een glimlach door als het plaatsen van de immense prefab betonnen delen ter sprake komt. “We zijn enkele keren bij de betonfabriek geweest om qua textuur en detaillering de voor deze woning perfecte uitstraling te bepalen. Als dan uiteindelijk de eerste elementen van zo’n 12 tot 16 meter lang worden geplaatst, wil je daar natuurlijk bij zijn. We hebben veel aandacht en zorg aan de afwerking en details besteed en je wil natuurlijk zeker weten dat het tot in de puntjes klopt en past. Als je dan uiteindelijk ziet hoe de glans en de fijnheid van de oppervlakte van het beton – toch een grof materiaal – fraai contrasteert met het drukke en fijnmazige hout is dat fascinerend om te ervaren. Het op de juiste manier met kleur en textuur omgaan en het combineren van materialen, zodat ze elkaar versterken is een duidelijke signatuur van ons bureau. In dit geval geeft het de woning – naast de bijzondere vormgeving – de door de opdrachtgevers zo gewenste onderscheidende factor.”