Net voordat je het Brabantse Gemert binnenrijdt, vind je een nieuwbouwwoning die direct in het oog springt. Het rustieke vooraanzicht maakt je nieuwsgierig naar datgene wat er zich aan de achterzijde afspeelt. De foto’s liegen er niet om: wanneer je vanuit de prachtig aangelegde tuin de achterzijde van de woning aanschouwt, ervaar je een enorm woweffect. Een modern en tegelijkertijd speels gebruik van vormen, voorzien van grote raampartijen die binnen en buiten naadloos in elkaar laten overvloeien, en dat alles voorzien van een prachtig rieten dak. De openheid van het omringende landschap is doorgetrokken naar binnen; alle ruimtes staan in open verbinding met elkaar, waarbij afwisselend gebruik is gemaakt van strakke, industriële materialen en natuurlijke houtmaterialen. Hoe komt een dergelijk uniek object eigenlijk tot stand?

De opdracht voor ontwerp, engineering en proces management werd uitgezet bij Denkkamer architectuur & Onderzoek. Zij staan bekend om hun heldere visie en opmerkelijke werkwijze. “Wij beschouwen onszelf niet als doorsnee architecten, beperkt tot het uittekenen van de wensen en eisen van de opdrachtgever. Wij spreken zelfs niet over opdrachtgevers, maar over initiatiefnemers”, aldus Dennis van de Rijdt, architect bij Denkkamer. “Wij zien onszelf als bouwheer, een niet dominante regisseur die te allen tijde de samenwerking met alle betrokken partijen opzoekt, waardoor transparantie ontstaat en ruimte voor enorme creativiteit. Ruimte ook om samen met de initiatiefnemers en aannemer de puzzelstukjes in elkaar te leggen, de puntjes op de ‘i’ te zetten en zo te komen tot een verrassend eindresultaat. Een woning, een thuis dat volledig aansluit op de dromen en ambities van de initiatiefnemers”.

“Via een onderhandse aanbesteding wilden we de juiste aannemer betrekken voor dit project en vanwege de goede referenties die we oppikten over Bouwbedrijf van den Heuvel, hadden we ook hen uitgenodigd om deel te nemen aan het proces. De zorgvuldige en heldere manier waarop zij daarna hun aanbod naar voren brachten, gaf ons het vertrouwen dat zij de juiste match waren. Dat zij onze visie en onze werkwijze delen. Frans van den Heuvel, directeur van Bouwbedrijf van den Heuvel, nam samen met de initiatiefnemers en ons meteen het hele bouwproces stap voor stap door.” Frans van den Heuvel haakt hier direct op in: “Je neemt op deze manier heel veel onzekerheden bij de klant weg. Zij staan namelijk op het punt om een grote investering te doen in iets wat uiteindelijk hun thuis moet gaan worden. Voor ons is het essentieel om de klant deze begeleiding tijdens het gehele traject te blijven bieden. Dit doen we onder andere door regelmatig bouwvergaderingen te houden.

bouwvergaderingen te houden. Naast het doornemen van zaken zoals de planning, gebruiken we deze momenten ook om af te tasten of er nog verbeterpunten of aanpassingen gemaakt kunnen worden. Dit is wat Dennis ook bedoelde met het in elkaar leggen van de puzzelstukjes. Dit levert niet alleen duidelijkheid en transparantie op, maar ook de mooiste vorm van samenwerking op alle vlakken. We hebben echt alles samen bedacht en uitgedacht en dat is juist hetgeen wat de initiatiefnemers als zeer prettig ervaren.”

De vloeiende dynamiek tussen de twee bedrijven is het gevolg van de eensgezinde manier van werken. Beide zijn ervan overtuigd dat tijdens projecten en bouwprocessen er zo lang mogelijk invloeden toegelaten moeten worden van alle betrokkenen.

Een bouwproces is niet statisch; je volgt niet blindelings wat er op de allereerste tekening stond. Alle partijen aanschouwen hoe een huis zich tijdens het proces begint te ontplooien en dit werkt onmiddellijk weer nieuwe ideeën en meningen in de hand. Die meningen zetten iedereen weer aan het denken. Dit levert niet alleen een enorme dosis creativiteit en originaliteit op, maar ook prachtige discussies over hoe zaken niet alleen slim maar ook heel mooi opgelost kunnen worden. Er gebeuren geweldige dingen wanneer twee bedrijven die elk een uniek intern beleid voeren hun krachten bundelen. Zo werkt Bouwbedrijf van den Heuvel gedurende het hele bouwproces met vaste uitvoerders, timmermannen en metselaars. Dit levert op meerdere fronten voordelen op.

Elke prestatie is een teamprestatie.

Voor de klant en de architect betekent dit dat zij altijd hetzelfde aanspreekpunt hebben; korte lijntjes, dus geen kans op miscommunicatie.


“Voor ons als bouwbedrijf betekent dit dat we als een goed geoliede machine functioneren: iedereen is perfect op elkaar ingespeeld en elke prestatie is een teamprestatie. Voor de klant en de architect betekent dit dat zij altijd hetzelfde aanspreekpunt hebben; korte lijntjes, dus geen kans op miscommunicatie. Onze missie is dat alle betrokkenen er aan het einde van het bouwtraject met veel plezier op terug kunnen kijken. Dat het bijna jammer is dat het er weer op zit. De reacties van onze klanten aan het einde van de rit zijn voor ons het bewijs dat wij daar elke keer weer in weten te slagen, aldus Frans.” Dennis voegt hier voor Denkkamer aan toe: “Veelal maakt een architect een ontwerp en gaat een tekenaar daarmee vervolgens aan de slag om het uit te werken. Zo niet bij Denkkamer. Bij Denkkamer werken architecten en interieurarchitecten die gezamenlijk een gecombineerde achtergrond hebben van architectuur, techniek en praktijk.

Dit stelt ons in staat om de wensen en dromen van de initiatiefnemer te beantwoorden met een fraai antwoord in plaats van enkel een technisch antwoord. Zo ontwerpen wij in samenspraak met de initiatiefnemers bijvoorbeeld ook het interieur. Voor ons begint een huis al te leven tijdens de creatieve ontwerpfase en in het verlengde daarvan spelen we op een originele manier met het integreren van bijzondere items in dat ontwerp. Vandaar ook dat het bij unieke ontwerpen zoals deze villa in Gemert juist de vormgeving van het interieur is die de fraaie en originele ruimtes completeren en tot leven laten komen. We leveren niet enkel een huis af, we realiseren een droom. Uiteraard betrekken we hier ook de buitenruimte bij. Samen met de tuinontwerpster hebben we de schoonheid van de omgeving maximaal tot uiting laten komen.” Voor Frans is er geen twijfel over mogelijk: “Het bouwen van villa’s is voor ons toch nog steeds het leukst om te doen. Het nauwe contact met de klant dat hierbij komt kijken, schept toch een soort van band. In eerste instantie zien zij vaak erg op tegen het bouwproces en ik zie het als onze missie om dat gevoel bij hen weg te nemen. Om hen te laten ervaren dat dit geen periode hoeft te zijn van spanning en stress, maar juist van voldoening, teamwork en van ontzettend veel plezier. Dat onze klanten dit aan het einde van de rit ook allemaal beamen, daar zijn we stiekem best een beetje trots op.”