Bouw villa centrum Den Bosch


Langs de Binnendieze bouwt Van den Heuvel Bouwbedrijf een – voor deze omgeving - unieke, moderne villa. Een parel van een woning die ondanks al zijn moderne stijlelementen opvallend goed past in zijn historische omgeving. 

Er wordt gewerkt met de meest prachtige materialen en elke dag weer genieten we van een fraai uitzicht. Wij zijn trots dat we op onze manier een stukje nieuwe geschiedenis aan Den Bosch mogen toevoegen.

De Parel in Den Bosch is een villa met een prachtig verhaal. Als de bewoners over 30 jaar terugkijken naar het bouwproces, hebben ze veel leuke anekdotes om te delen. Bijvoorbeeld dat ze in 2020 de bouwschets in de muur achter een plaquette hebben geplaatst. De originele tekening als een schat verborgen in het fundament van de woning.

Presentatie van de bouwschets door architect.
De architect ‘geeft zijn bouwschets aan de muur’.
Presentatie van de plaquette met de architect.
Het moment suprême is aangebroken.
Plaatsen van de plaquette op de muur.
Het eindresultaat! De bouwschets in de muur.

De kademuur van ons villaproject in Den Bosch is inmiddels opgemetseld. En hoe! Die fraaie steen die je op de foto ziet is de Kolumba; een steen met een verhaal. Kenmerkend zijn de langwerpige vorm en de verschillende kleurnuances. Dat zit zo. De Kolumba wordt met de hand vervaardigd volgens een 100 jaar oud procedé. Eerst wordt de klei bewerkt en met de hand in een vorm geplaatst. Daarna drogen de stenen en worden ze met temperatuurvariaties gebakken. En dát zorgt voor het textuurverschil en die prachtige kleurnuances. De Kolumba is overigens in 2000 speciaal ontwikkeld voor het Kolumba-museum in Keulen. Mooi toch dat deze fraaie steen nu ook in Den Bosch te bewonderen is.

De ‘parel’ die we in de Den Bosch bouwen glanst weer een beetje meer. De oude kademuur is inmiddels gesloopt en weer opgebouwd als nieuwe muur. In die grote uitsparing op de foto zaten vroeger overigens de ramen van de oude bakkerij.

De ‘parel’ die we in de binnenstad van Den Bosch bouwen komt langzaam maar zeker tot leven. We noemen het de parel, omdat we weten hoe bijzonder deze woning hier wordt. Kijk zelf maar; een prachtige stadsvilla met een uniek uitzicht op de Binnendieze. Een feest om te bouwen, om in te wonen én om te zien.
De voorbereidingen voor ‘de parel’ die we in Den Bosch bouwen zijn in volle gang. Zodra dat is afgerond volgen de riolering, de waterleidingen en de begane grondvloer. Inmiddels staan wel al de steigers langs de kademuur van de Binnendieze. De verouderde muur wordt gesloopt en opnieuw opgemetseld. En tussen al het werk door zorgen we dat we genieten van die bijzondere binnenstadsfeer.

Bouwen op de fundamenten van de historie

Voordat Van den Heuvel Bouwbedrijf start met de bouw is soms eerst een archeologisch onderzoek nodig. In het geval van dit kavel wist de gemeente dat hier ooit een bakkerij en een ziekenhuis hebben gestaan. In eerste instantie is een zogenoemd proefsleuvenonderzoek gedaan. Tijdens dit onderzoek is genoeg bewijs gevonden om een volledig archeologisch onderzoek te starten. In totaal zijn 6 opgravingsputten onderzocht. Tijdens het onderzoek zijn onder andere funderingen en de resten van een tongewelfde kelder gevonden. Deze behoorden toe aan een groot 15e-eeuws pand. Ook zijn kleine bakstenen structuren aangetroffen, waaronder bijvoorbeeld een waterkelder en diverse bijgebouwen. Alle vondsten zijn in kaart gebracht, opgemeten en uitgetekend. Dit project is prima verlopen in samenwerking met de gemeente. Wij kunnen met een gerust hart starten met de bouw!

Meer nieuws