Het Kasteel van Bouwbedrijf Van den Heuvel

kasteel-1In december 2015 startte Bouwbedrijf van den Heuvel met een uniek project. Niet vaak mag je werken aan zo’n bijzonder pand: het Helmondse kasteel. Met z’n allen hebben we echt iets moois gemaakt. En niet onbelangrijk: wat was de samenwerking met alle betrokkenen fijn. Een goede herinnering!

Er was veel asbest aanwezig in het kasteel. Dit moest allemaal gesaneerd worden. De aanbesteding kwam van de gemeente Helmond, als opdrachtgever en directievoerder. De prijs die je als bouwbedrijf afgeeft, speelt natuurlijk altijd een rol bij de keuze. Veel belangrijker was nu echter het plan van aanpak. Dat telde zwaar mee in de beoordeling, vanwege verschillende risico’s. Denk aan de planning; er kon pas begonnen worden na het vertrek van Sinterklaas, maar alles moest helemaal klaar zijn bij de eerste geplande huwelijken begin mei. Daarnaast heb je te maken met een eeuwenoud monument. Hoe ga je zorgzaam om met detailleringen en met oude materialen? Wat doe je met de eeuwenoude houten vloerdelen? We dienden het plan in en uiteindelijk koos de gemeente en de monumentencommissie unaniem voor ons voorstel. Goed nieuws; aan de slag!

De planning

kasteel-2

Van half december tot eind april werken lijkt een lange periode, maar we moesten goed beslagen ten ijs komen; het ging om een bewerkelijke opdracht. Ook bij onvoorziene omstandigheden moesten we uiteindelijk binnen de planning blijven. En die zouden er komen: tijdens het saneren vonden we meer asbest dan vooraf gedacht. We deelden het kasteel op in zes fases en hebben ze één voor één aangepakt. De asbestsaneerder werkte steeds vooruit; zodra een fase werd vrijgegeven konden elektriciens, loodgieters en wij het bouwkundig afmaken. Dankzij het opknippen in zoveel blokken, konden we steeds voortvarend bezig blijven.

Renoveren met zorg

Het demonteren en in veel gevallen hermonteren van materialen deden we vanzelfsprekend met veel zorg. We haalden onder meer de houten delen van de zoldervloeren eruit. Kostbaar erfgoed, en daarom vonden we het belangrijk om zoveel mogelijk terug te plaatsen. kasteel-3In verschillende ruimtes moesten we ook de plafondbogen inmeten en later in originele staat terugbrengen. Dat bleek nog een hele klus; ze waren enorm krom en scheef. In geen geval wilden wij super strakke bogen terugplaatsen; dat zie je direct in zo’n oud kasteel. Nee, we wilden zoveel mogelijk alles in de oude staat herstellen. We maakten mallen in de vorm van die bogen. Die hielpen ons; je ziet nu echt niet dat ze ooit van hun plaats zijn geweest. Alles heeft een likje verf gekregen, maar verder is het helemaal authentiek.

Andere werkzaamheden

Sinds eind september zijn we opnieuw bezig in het kasteel. De routering is veranderd en dat betekende nogal wat. We hebben bijvoorbeeld het hefplateau voor invaliden vervangen; deze heeft nu ook een andere plek gekregen. Dat is vorige week gebeurd; we zijn nu nog bezig met stukadoren en de bestrating. Vanuit de garderobe hebben we een hele oude gang opengebroken, waardoor er een nieuwe ‘historische’ doorgang is gemaakt. Daarnaast is er een prachtige nieuwe glazen lift en hebben we de bouwkundige werkzaamheden gedaan voor een nieuwe keuken; de horeca wordt straks beter betrokken bij de activiteiten in het kasteel.

kasteel-4