Het opknappen van De Geseldonk

De Helmondse wijk Mierlo-Hout heeft een multifunctioneel wijkgebouw: De Geseldonk. Het pand was enigszins gedateerd. De wijk heeft het weliswaar altijd onderhouden, maar qua constructie inrichting en aankleding was een verbouwing echt noodzakelijk. De gemeente kocht het pand en ontwikkelde een plan; Bouwbedrijf van den Heuvel mocht uiteindelijk het werk aannemen. Hoe kan het wijkcentrum weer een dynamische ontmoetingsplaats worden? Hoe kunnen uitnodigende ruimtes weer een nieuwe stroom activiteiten aantrekken?

geseldonk-9Volledig gerenoveerd

Op een paar kantoortjes na hebben we het volledige pand gerenoveerd; de entree, de ontvangstruimte de verschillende zalen en enkele vergaderruimtes. De constructie voldoet weer aan alle eisen die we tegenwoordig stellen. Achter het ontmoetingscentrum, waar je een kopje koffie kunt drinken of kunt biljarten, is de grote zaal. We installeerden een geluidsdichte vouwwand, zodat je deze in tweeën kunt delen. Het is nu mogelijk om in de ene helft te repeteren met je harmonie, en in de ander te mediteren met je yoga-klas. Het geluid wordt volledig geweerd. Ook het grote podium in de zaal is vernieuwd. Ten slotte is De Geseldonk nu een stuk energiezuiniger: er liggen zonnepanelen op het nieuwe dak, er is ledverlichting en hoogwaardige isolatie.

Bouwproces aanpassen aan activiteiten

geseldonk-3Niet alleen het resultaat mag er zijn, ook de planning was bijzonder. Projectleider Francis Vos: “We moesten alles in korte tijd realiseren, want het pand kent veel gebruikers en die hebben de ruimtes natuurlijk gewoon nodig. We hebben vooral in de zomerweken veel kunnen doen. In twee fases; terwijl we in het ene deel bezig waren, kon alles in het andere deel gewoon doorgaan. Dat was nog een hele uitdaging, want je kunt natuurlijk niet volop gaan breken als er 20 meter verderop een vergadering bezig is. Ik overlegde wekelijks met de enthousiaste beheerder, die goed meedacht. Daar kijk ik echt met een goed gevoel op terug. En we vonden het ook leuk dat mensen steeds even nieuwsgierig naar het proces kwamen kijken. De reacties waren super.”

Het leeft weer in De Geseldonk

De facelift oogst veel lof in de wijk. Francis: “We worden heel blij van de geluiden die we horen van inwoners, verenigingen en vrijwilligers die er werken. Het is modern, fris, open. Super. Niet alleen wij zijn trots, de hele wijk is trots! En als je ziet hoeveel leven er weer is in De Geseldonk… Missie geslaagd!”

geseldonk-8