Brandweerkazerne Mierlo

In Mierlo delen de brandweer en veiligheidsadviesbureau de Saasen Groep sinds kort een gebouw. Bouwbedrijf van den Heuvel realiseerde het moderne, duurzame pand.

Copyright Joost Duppen de FotograafUnieke samenwerking
De nieuwbouw van de brandweerkazerne en het opleidingscentrum staat in de relatief nieuwe wijk Luchen. Het bestaat uit een remise voor de blusauto’s, diverse kantoorruimten, leslokalen, oefenruimtes en een kantine. Volgens het bedrijf en de gemeente Geldrop-Mierlo is het uniek dat een publieke instelling en commerciële onderneming samen een onderkomen hebben laten bouwen en delen. De samenwerking was er niet voor niets: hij is kostenbesparend en bedoeld om optimaal kennis uit te wisselen. De behuizing van de Saasen Groep was te krap geworden, terwijl de toenmalige brandweerkazerne niet meer aan de eisen van de tijd voldeed.

Functioneel gebouw
Het pand is een multifunctioneel, mooi en zeer duurzaam. Vooral werkvoorbereider Erik van Dommelen van Bouwbedrijf van den Heuvel is blij met het eindresultaat: als lid van de vrijwillige brandweer is hij één van de gebruikers van de kazerne. “Voor de brandweer is logistiek cruciaal. Ons nieuwe gebouw heeft veel slimmigheidjes. Als de pieper gaat, gaat bijvoorbeeld de poort automatisch al open. De deuren gaan al deels van het slot, de lampen gaan vanzelf aan. Allemaal innovaties om zo snel mogelijk weg te kunnen. We hebben nu ruimte voor vijf voertuigen. Vanuit de leslokalen kijk je zo de remise in, een mooi uitzicht. Het is goed dat deze twee organisaties nu dit pand delen. Alleen al omdat het pand nu ook goed in gebruik is, als er geen brand is!”

Onderwerp hier Onderwerp hier Onderwerp hier